Podaj prawidłowy e-mail
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Vivio Orzechy nerkowca 1000g
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Orzechy nerkowca to nasiona owoców drzewa zwanego nanerczem zachodnim lub nerkowcem zachodnim. Są kuzynami mango i pistacji i uprawiane w większości krajów obszaru tropikalnego. Pozyskiwanie orzechów nerkowca jest złożone i czasochłonne.
Orzechy nerkowca są prawdziwą kopalnią minerałów – magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź, żelazo, selen, potas, wapń oraz witamin – K1, E i witamin z grupy B.
Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz magnezu nerkowce mają pozytywny wpływ na m.in. układ nerwowy. Wysoka zawartość potasu sprawia, iż nerkowce mają pozytywny wpływ na zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej oraz zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie (dzięki czemu redukują opuchliznę stóp, dłoni i twarzy, cellulit wodny itd.). Zawartość w orzechach nerkowca witaminy E i cynku jest natomiast ważna dla wszystkich osób dbających o stan swej skóry lub mających problemy z trądzikiem – regularne spożywanie nerkowców redukuje przetłuszczanie się skóry, a więc i skłonności do pojawienia się wyprysków. Dzięki zawartości miedzi, nerkowce zapobiegają anemii, osteoporozie oraz zbyt wysokiemu poziomowi złego cholesterolu, a dzięki zawartości witaminy K1 wspomagają krzepliwość krwi.
Nerkowce są delikatne, lekko słodkawe w smaku. Można je jeść jako przekąska, dodatek do płatków czy musli, a ostatnio są coraz bardziej popularne przy wypieku ciast – sernik z nerkowców jest alternatywą tego pysznego ciasta dla wegan czy osób uczulonych na nabiał. Są popularne w kuchniach azjatyckich jako dodatek do dań typu curry, mogą być składnikiem włoskiego sosu pesto, pysznego masła orzechowego czy mleka roślinnego.
Skład:
orzechy nerkowca
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 2442kJ/590kcal – 29% RWS*
Tłuszcz 49,2g – 70%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,4g – 42%
Węglowodany 16,8g – 6%
w tym cukry 5,5g – 6%
Błonnik 5,9g
Białko 17g – 34%
Sól 0,011g <1%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza